Günlük dairelere olan ilgi 2016'da %25 arttı



Dünyanın önde gelen online seyahat acentalarından birinin ocak 2017'de düzenlemiş olduğu bir webinara(online seminer) katılma fırsatı buldum.Verdikleri bilgiler doğrultusunda özetle söyleyebilirim ki 2016 yılında seyahatseverlerin %25 'i otelden daire konaklamasına yönelmiş durumda.Konforlu ,ferah ,özgür daire konaklaması artık otele göre daha fazla tercih edilmeye başlandı.Ancak malumunuz bu tip konaklamalarda otele göre bazı güvensiz durumların da olduğunu söylemek gerekir.

Özellikle tecrübesiz,kayıt dışı,zaman zaman da art niyetli daire ya da işletme sahipleri bu yeni oluşan sektörü maalesef bir nebze de olsa lekelediler diyebiliriz.Ancak devletimiz tarafından 2016 kasım ayında yapılan düzenlemeler ile artık kayıtsız,ruhsatsız işletme kalma şansı da pek yok. Bu nedenle 2017 yılı sezonunda artık rahatlıkla bu işletmeleri tatil planlarınıza dahil edebilirsiniz.



Günlük dairelerde konaklama için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

  1. Rezervasyon işlemlerinizi mümkünse daha sonradan oluşabilecek durumlara karşı , kiraya veren ya da tutan açısından tüm bilgileri kayıt altına alan  uluslararası ya da Türkiye çapında tanınmış güvenilir işlemleri ile öne plana çıkan  belirli bir seyahat web sitesine  kayıt olarak yapın.Bu tarz siteler sizden herhangi ek bir ücret almazlar.Bilinen en iyileri booking.com,ETS, airbnb , tripadvisor, hemenkiralik.com'dur.Önerim dünya çapında ve Türkiye'deki saygın konumuyla  ön plana çıkan booking.com'dur.Booking.com'u   buradan inceleyebilirsiniz.
  2. 2016 Ohal kapsamında uygulamaya konulan KHK'lar ile günlük kiralanan evlere "ruhsatlı olma zorunluluğu" getirilmiştir.Ruhsatlı işletmeleri tercih etmeniz güvenliğiniz açısından önemlidir.
  3. Rezervasyon işleminizi tamamladıktan sonra dairenizi teslim alırken mutlaka bir belge imzalayınız.Bunun adı tesis tipine göre değişmekle birlikte genel olarak "geçici konaklama sözleşmesi" olarak adlandırabiliriz.Bu tarz belgeleri imzalatan daire sahipleri eğer size bir kopyasını teslim etmek istemez ise bilin ki bu konaklama ile ilgili devlete vergi vermek istememektedirler.Buna izin verip vermemek sizin insiyatifinizdedir.Ancak riskiniz şudur ki olası bir sorunda elinizde hiç bir kanıt bulunmayacaktır.Kendi güvenliğiniz için buna izin vermeyin.
  4. Eğer kiralama işlemi ile ilgili bir güvenlik depozitosu ödediyseniz daha sonra güvenle teslim alabilmek için bunu mutlaka konaklama sözleşmesine yazdırınız.
  5. Aile olarak ya da bilinen toplum tarafından kabul edilmiş genel kurallar dahilinde güvenli konaklama için  saatlik tarifeler yayınlayan ki bu yukarıda saydığım sitelerde mümkün değildir,tercih etmemenizi öneririm.
  6. Teslim aldığınız daireyi ,aldığınız gibi teslim etmekle mükellef olduğunuzdan dolayı ,depozitonuzun güvenliği açısından, teslim anında tüm cihazları kontrol etmeniz son derece önemlidir. 


Bu hususlara dikkat ederek güvenli,ekonomik ve huzurlu bir tatil,konaklama geçirmeniz dileği ile...




*Bu sayfalarda anılan tesis,ticari marka ya da tescilli ticari markalar kendi sahiplerinin mülkiyetindedir.Anılan tesis adı ya da ticari markaların bu web sitesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. .



Yorumlar

Popüler Yayınlar