Günlük kiralık daireler hakkında bir değerlendirme

Adı "günlük kiralık daire" olarak dilimize yerleşen kısa dönem daire kiralama işi 2016 yılına kadar hem tüm dünyada hem de ülkemizde konaklama pazarında önemli bir pay sahibi olmuştur.Turizm konuklarının bu yeni tip konaklama şekline yönelmeleri aslında yeni bir şey değil.Uzun yıllardır "yazlık kiralama","aylık kiralama" adı ile bilinen bir yöntemdi bu iş.Ancak son yıllarda internet ortamında gelişen online turizm acentalarının ve özellikle bu iş modeline özel olarak geliştirilmiş airbnb benzeri uygulamalar iş modelinin gelişmesine önemli katkılar sağlayarak dünya pazarında ilgi odağı olmasına neden olduğu söylenebilir.Dünyanın en çok hotel rezervasyonu satan  Booking bv ile gezi yorumlarının yapıldığı Tripadvisor sitesi dahi bunun fark ederek artık ana sayfasında "kiralık tatil yerleri" adı altında özel bir seçenek sunmakta.
Tüketiciye Avantajları
Öncelikle otele göre daha ekonomik olduğu söylenebilir.Ancak bu konaklayacak kişi sayısına göre değişkenlik gösterebilir.Örneğin 6 kişiye kadar uygun daireyi kısa dönem kiraladığınızda 1 kişi için düşük fiyat alamazsınız. Temzilik de dahil yemek vb.hizmetleri kendiniz sağlamak zorunda olduğunuzdan kahvaltı saati,yemek saati vb.bir kısıtlamanın olmadığı söylenebilir.Ev konforu ve genişlik de önemli tercih sebepleridir. Çoğu daire ikamet amaçlı inşa edildiği için otele göre daha ferah bir konaklama alanı sunar.Tüm ev eşyaları ile tatili gerçek bir konfora dönüştürebilirsiniz.Otelde aldığınız havlu çarşaf değişimi,havuz,plaj gibi temel hizmetleri bu dairelerde de alabilirsiniz.

Dezavantajları
Beklentileriniz düşürün.Otellerde sizi karşılayan bir resepsiyon ve her dediğinizi koşuşturarak yerine getirmeye çalışan personeller beklemeyin.
Oda servisi mi? O da ne...Onun yerine muhtemelen market sipariş hattı ve veya restoranlardan paketli yemek servisi en iyi hizmetleri olur kuşkusuz.Eğer temizlik işlerini kendi evinizde de pek severek yapmıyorsanız günlük kiralık bir dairede bunun için ek ücret ödemeniz gerekebilir.
İş amaçlı konaklayanlar için ise en önemli dezavantajı hizmetin faturalandırılmasıdır.Pek çok ev işletmecisi konaklama bedelini belgeleyemeyebilir.Buradan da anlaycağımız gibi pek çoğu kredi kartı ödemesi de kabul edemez.Eğer konakladığınız binada sürekli oturan ev sahipleri varsa biraz onların meraklı ve itici bakışlarına maruz kalabilirsiniz.


Otelciler bu durumdan rahatsız mı?
Pek çoğu rahatsız ama kaybedilen pazardan değil.Günlük ev işletmecilerinin büyük çoğunluğunun kayıtsız çalışıyor olması en büyük rahatsızlıkları.Haksız rekabet her sektörde olduğu bu iş modelinde de kayıplara neden oluyor.Bu konuda yüzde yüz haklılar ama son yıllarda gelişen olaylar ,azalan turist sayısı onları zaten yeterince meşgul ediyor ki kaybın tek sebebi de daire konaklaması değil.Binlerce insana istihdam sağlayan dev turizm yatırımları konuğun değişen ilgisine göre yeni atılımlarda bulunabilir ve aslında  bu yönde yenilikler de görmeye başladık.

Güvenlik sorunları gideriliyor.
"Günlük daire konaklamalarında güvenlik sorunu nedir" sorusu otelde kendinizi ne kadar güvende hissettiğinize verdiğiniz cevapla aynıdır aslında.Burada asıl konu bu tip yerleri tercih eden müşteri profilidir.Son zamanlarda gelişen terör olaylarında öne çıkan en büyük sorun şüphesiz ki kayıtsız konaklamadır.Günlük evlerin kimlik bildirimi yapamıyor olmaları emniyet güçlerini zor durumda bırakmakla birlikte kötü amaçlı kişilerin bu tip yerleri tercih etmesine neden olmakta idi. 22 kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren bir KHK ile artık ruhsatsız çalışma şansı kalmayan günlük ev işletmecileri aynı zamanda kimlik bildirimi yapamadıkları için ağır cezalara maruz kaldılar.Bu nedenle müstakil olarak sadece konaklama amaçlı yapılmış tesislerin işletme ruhsatı alabileceği yeni yasa gereği artık kendinizi daha güvenli hissedebilirsiniz.

Daha az sayıda ama daha nezih ve güvenli "kiralık tatil evi" tesislerinin hizmet sunacağı bir döneme giriyoruz.


2017 yılı umuyorum böyle bir yıl olur. Geç kalınsa da yapılan değişikliler tüm konaklama sektörü ve tabiki vatandaşların , devletimizin ve hatta ruhsat alamayan ev işletmecilerinin bile hayrına olmuştur.
Gelişen pazarlara hitap etmek için konaklama sektörüne önemli bir katkı ve çeşitlilik getirdiğini düşündüğüm"günlük kiralık daire" iş modelinin en iy örneklerini çok yakında görmeye başlayacağımızı umuyorum.

2017 turizm sezonunun gerek konuklar gerek ise işletmeciler açısında en iyi şekilde tamamlanması dileklerimizle...





Yorumlar

Popüler Yayınlar