Günlük kiralık evler artık daha güvenli 10.01.2017



Günlük kiralık ev hizmet türü son yıllarda talebi ve hizmet arzı son derece artan önemli bir sektör haline geldi.Hem ev sahipleri hem de konaklayanlar açısından popülaritesi gün geçtikçe artan bu iş konsepti bazı sorunları da beraberinde getirmişti.Yapılan bir arastırma sadece 2016 yılında bu tarz yerlere turizm konaklama müşterilerinin geçmiş yıllara göre %25 daha fazla ilgi gösterdiğini belirtmektedir.

Ancak gerek işleticilerin tecrübesiz ve kimi zaman art niyetli olması;devletin oluşan bu iş kolu ile ilgili gerekli sınıflandırmayı ve yasal düzenlemeyi yapamaması ; konukların otel konaklamasından daha ziyade ev kiralaması olarak algılaması ve daha rehavet içinde davranması vb. gibi nedenlerle önemli sorunları da beraberinde getirmişti.Bunlara bir de işleticilerin yasal mükelefiyetlerini yerine getirmek (vergi,ruhsat,kimlik bildirim vb.)konusunda baskı görmemeleri eklenince bu tarz yerlerde konaklama ekonomik olmakla birlikte önemli rahatsızlıklara da neden olmaya başladı.

Yasadışı faaliyet gösteren kişilerin hemen hemen tümü mevcut kontrollerin yapılmaması nedeniyle bu evlerde barınmaya başlayınca ve ülkemizde gelişen üzücü terör olaylarındaki artış nedeniyle bu iş kolu ile ilgili OHAL kapsamında yürürlüğe giren KHK lar ile yeni düzenlemeler getirilmeye başlandı.
Günlük kiralık evlerde artık  özetle:

  1. Vergi kaydı olsa dahi ruhsatsız çalışmak mümkün değil.
  2. Kimlik bildirimi yapılmayan kişinin konuta alınması kesinlikle yasak
  3. Tüm giriş ve çıkışlar güvenlik kamerası ile izlenmek zorunda
  4. X-Ray cihazı zorunlu hale geldi
  5. Kiraya verilen konuğun sonradan gizlice misafir kabul etmesi imkansız hale geldi
Yukarıda belirtilen nedenlerle birkaç daireyi günlük kiraya verenlerin artık bu işi yapma,ilan yayınlama şanslarının pek de mümkün olmadığı söylenebilir.Geçmişe göre daha fazla kontrol altına alınan bu yerlerin çok daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz.













*Bu sayfalarda anılan tesis,ticari marka ya da tescilli ticari markalar kendi sahiplerinin mülkiyetindedir.Anılan tesis adı ya da ticari markaların bu web sitesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. .



Yorumlar

Popüler Yayınlar